Last updated at Sept. 3, 2021 by Teachoo
Transcript
Ex9.2,17 A man starts repaying a loan as first instalment of Rs.100. If he increases the instalment by Rs 5 every month, what amount he will pay in the 30th instalment? First instalment = 100. Every month instalment increases by Rs 5 Second instalment = 100 + 5 = 105 Third instalment = 105 + 5 = 110 So, the instalments are 100, 105, 110, The instalments is in A.P as difference between consecutive terms is constant. 100, 105, 110, Here, first term = a = 100 & common difference = 105 100 = 5 We need to find 30th instalment To find it, we use the formula an = a + (n 1)d where an = nth term , n = number of terms, a = first term , d = common difference Here, an = 30th instalment , n = 30 , a = 100, d = 5 a30 = 100 + (30 1)5 = 100 + (29) 5 = 100 + 145 = 245 Hence, the 30th instalment is Rs 245
Ex 9.2
Ex 9.2, 2
Ex 9.2, 3 Important
Ex 9.2, 4
Ex 9.2, 5 Important
Ex 9.2, 6
Ex 9.2, 7 Important
Ex 9.2, 8
Ex 9.2, 9 Important
Ex 9.2, 10
Ex 9.2, 11 Important
Ex 9.2, 12
Ex 9.2, 13
Ex 9.2, 14 Important
Ex 9.2, 15 Important
Ex 9.2, 16 Important
Ex 9.2, 17 You are here
Ex 9.2, 18 Important
Ex 9.2
About the Author